Såhär beskriver Anders Runesson, professor i Nya Testamentet vid McMaster University i Hamilton i Kanada sitt föredrag:
”Inte sällan tänks kristen tro i massmedia utgöras av en samling dogmer, som kan hängas likt medaljer på den kristnes trosuniform. Beroende på hur många ”medaljer” som pryder uniformen kan man sedan uttala sig mer eller mindre objektivt om graden av tro som personen i fråga håller sig med; på den ena sidan av ett sådant spektrum finner vi ”heretikern”, och på den andra den ”rättroende.”
Jungfrufödelsen har i detta sammanhang blivit föremål för mycket diskussion under senare tid, särskilt när det gäller kyrkans officiella företrädare. Anledningen till detta är de svårigheter man tänker sig att den moderna människan borde ha när det gäller att acceptera det som man anser går utanför vad som vetenskapligt kan bevisas; biologi tillmäts teologiskt värde på ett sådant sätt att kyrkans tradition i allmänhet och Nya testamentets berättelser i synnerhet måste bestridas.
Men vad menade man egentligen när man i antiken talade om individer som kommit till utan medverkan av en mänsklig pappa? Handlade det om personliga och privata frågor, så att man kunde referera till jungfrufödelse för att dölja det faktum att en person kommit till utanför äktenskapet, och så undvika den skam som annars i dessa samhällen var förknippad med utomäktenskapliga barn? Eller handlar detta mer om politik och maktanspråk i en värld som inte skilde på det religiösa och det politiska?
Och borde inte svaren på sådana frågor, mer än moderna biologiska perspektiv, ges en större teologisk tyngd i dagens diskussioner om jungfrufödelsens vara eller inte vara i de kristnas föreställningsvärld?
I detta föredrag behandlas dessa och liknande frågor. En del vanliga förställningar om vad det egentligen är som kyrkan bekänner när hon hävdar att Jesus genom ett gudomligt ingripande föddes av en kvinna utan inblandning av en man kommer att problematiseras.”
Föredraget hölls den 28/9 2014. Här hittar du Anders Runessons hemsida: http://