I den kristna traditionen finns en spänning mellan att se livet med Gud som en gåva som ligger utanför människans kapacitet att påverka eller som en process där både Gud och människa är aktiv.
I veckotidningar och söndagsbilagor, på anslagstavlor och arbetsplatser, inom sjukvården och idrottsrörelsen inbjuds numera flitigt till olika aktiviteter vars målsättning traditionellt har varit att hjälpa människor att närma sig Gud eller tränga djupare in i något som kan beskrivas som en gudomlig eller andlig dimension av tillvaron. Yoga, mindfulness, pilgrimsvandringar och retreater är exempel på sådana aktiviteter.
Hur kan man som kristen resonera när man bedömer om talet om andliga övningar utgör en uppmuntransvärd andlig träning eller problematiska försök att frälsa sig själv?
I dialog med Martin Luther (1483-1546) och några av hans utläggare presenteras och utvärderas ett flertal möjliga svar på den frågan. Biskop em. Martin Lönnebo (född 1930), upphovsmannen till det populära radbandet Frälsarkransen, får genom sina skrifter exemplifiera vad de olika svaren kan innebära i våra högst konkreta vardagsliv.
Talare är Karin Johannesson, lektor i religionsfilosofi, präst i Svenska Kyrkan och aktuell med boken ”Helgelsens filosofi: om andlig träning i luthersk tradition”.